Still uit de eerste fotoreeks van de bouw van het LAM.

Terug naar nieuwsoverzicht

Opdracht vastleggen bouw LAM

De bouw van het LAM gaat beginnen en het landschap zal veranderen. In eerste instantie was het idee om het bouwproces één op één vast te leggen via time-lapse techniek. Dat wil zeggen dat een camera vanaf een vaste plek om de zoveel tijd een foto maakt. Al deze foto’s achter elkaar vormen een bewegend beeld waarbij de bouw versneld te zien is. Het nadeel is dat er pas interessant beeld is na verloop van tijd, als er grote veranderingen plaats hebben gevonden. Daarnaast vinden wij een dergelijke stopmotionfilms visueel niet zo interessant. Het lijkt ons juist spannender een kunstenaar verslag te laten leggen van een dergelijk bouwproces. 

Sietske van Zanten, conservator LAM en fotograaf Erik Klein Wolterink gingen hierover in gesprek met elkaar.

Erik Klein Wolterink is een kunstenaar die in zijn fotografie speelt met de dimensie tijd en de veranderende omgeving in die tijd. In zijn serie Terug Thuus, waarmee hij in 2010 de Bouw in Beeld prijs won, gaat Klein Wolterink terug naar zijn ouderlijk huis. Inmiddels wonen er andere mensen en is de inrichting verandert. Klein Wolterink maakt nieuwe beelden door oude foto’s uit archieven te combineren met foto’s van de huidige situatie. Hiermee legt hij in één beeld een geschiedenis vast, laat ruimte voor interpretatie en spreekt ondanks het persoonlijke onderwerp een universele herkenning aan.

  1. Erik Klein Wolterink, Terug Thuus #16, Collage van 2 Lambda prints, editie 1/5 1965-2010, Collectie VandenBroek Foundation

Voor de opdracht van het LAM heeft Klein Wolterink het aangedurfd een volgende stap in zijn carrière te zetten. Waar hij nu toe de tijd weet te vangen in één stilstaand beeld, monteert hij voor deze opdracht meerdere beelden achterelkaar tot bewegend beeld.

Klein Wolterink heeft voor de bouw van het LAM een intrigerend en spannend concept uit gewerkt. Zijn blik op de komst van het LAM is op de website te volgen bij  Bouw / Fotoproject. Met deze opdracht wil Klein Wolterink en het LAM de kijker enerzijds meenemen in het bouwproces van het museum en anderzijds de kijker eigen maken met de plek. Klein Wolterink verbindt het verleden, heden en de toekomst met elkaar.

Het concept van de opdracht

Erik Klein Wolterink legt het bouwproces op regelmatige basis vast door middel van fotografie. Deze foto’s zijn momentopnames. Klein Wolterink verbindt deze foto’s op ambachtelijke wijze met elkaar. Deze beeldmontages maakt Klein Wolterink vervolgens tot dynamische stop-motion/time-lapse-films.

Elk totaalbeeld in de film, elke film-still, bestaat uit drie elementen:

1. Verleden (achtergrond, in zwart/wit)

2. Heden (voorgrond, in kleur)

3. Toekomst (silhouet)

Het heden is vanuit dezelfde positie gefotografeerd als het beeld van het verleden, echter gefotografeerd op een later moment in de tijd. De uitsnijding van het beeld wordt bepaald door het silhouet van het toekomstig museum. Door het plaatsen van de beelden achterelkaar ontstaat beweging en wordt het silhouet een ruimtelijke vorm. De beelden zijn individueel documentair, maar door beeldcombinaties is er ruimte voor eigen verbeelding en fantasie.

profielfotoFB03

Erik Klein Wolterink

www.erikkleinwolterink.nl

Klein Wolterink is autonoom-documentair fotograaf. Hij bouwt met beelden, letterlijk door foto’s te knippen en op elkaar te plaatsen. De tijd verstrijkt, mensen komen en gaan maar de omgeving die blijft en past zich aan. Klein Wolterink streeft als cartograaf naar objectieve totaal beelden. Hij bereikt dit door keuzes te maken, die per definitie juist subjectief zijn. Zijn beelden zijn haarscherp en zeer gedetailleerd, waardoor veel verassingen te zijn ontdekken. Het is alledaags en toch vol geheimen.

Opgegroeid als boerenzoon in een Achterhoeks gezin heeft hij zich opgeleid tot agrarisch/milieukundig ingenieur. Na 15 jaar bij diverse ingenieursbureaus gewerkt te hebben ging het roer om. Klein Wolterink stopte met zijn baan, volgde de kunstacademie St Joost en vestigde zich als fotograaf in Amsterdam.

Blijf op de hoogte

Vul uw e-mailadres in en ontvang al het nieuws direct in uw inbox.

Bedankt voor uw aanmelding.