Machteld Verhulst in Centre Pompidou_Parijs

Terug naar nieuwsoverzicht

Watch and learn

Column_Machteld Verhulst

En toen waren er drie. 

Met ingang van februari ben ik nieuw bij het LAM. Een nieuw museum brengt veel nieuwe kansen met zich mee. Een schone lei en een mogelijkheid voor mij als stagiaire om hier heel veel te leren. De komende maanden heb ik het voorrecht om betrokken te zijn bij bijna alle aspecten van de opbouw van het LAM. Ik heb er ongelofelijk veel zin in.

Eerste dag

Mijn eerste dag ging ik gelijk aan de slag met de kunst, werken uit de collectie moesten worden opgehangen op kantoor. 

Ik was nog maar net binnen of ik stond al met een kunstwerk in mijn handen. 

Zoiets maak je niet zomaar mee. In mijn opleiding aan de Universiteit Utrecht heb ik vooral veel theorie geleerd, veel over kunst gelezen en er ook veel over geschreven. Een stage als deze bij het LAM geeft mij de kans om ook de meer praktische kant van de kunstwereld te ontdekken door heel veel uiteenlopende activiteiten uit te voeren.

Zoals gezegd was mijn eerste dag meteen een bijzondere, maar dat was eigenlijk het geval voor mijn gehele eerste week hier. Ik werkte op het prachtige zonovergoten kantoor middenin de natuur, maar we gingen ook naar de beurs, Art Rotterdam. In mijn vrije tijd ging ik al eens naar zo’n kunstbeurs. Gewoon om een beetje te kijken. 

Maar niet eerder ging ik er heen om zo gericht te kijken. Zoekend naar kunstwerken die mogelijk interessant zouden kunnen zijn voor de collectie.

Kijken

Het LAM wil de bezoeker aanzetten tot kijken, dat doet dit museum ook met mij. Kijken op een andere manier. Het geeft mij de ruimte om te kijken en van dat kijken te leren. Te leren, niet alleen over de kunstwerken uit de collectie, maar ook over het museum in algemene zin en hoe het er achter de schermen aan toe gaat. 

Ik hoop dat al dit kijken mij een nieuwe blik op kunst zal geven en dat ik een voorbeeld mag worden van wat het LAM met een bezoeker kan doen.

machteld_Verhulst

Machteld Verhulst

Vierdejaars studente Taal- en Cultuurstudies, specialisatie Moderne en Hedendaagse Kunst aan de Universiteit Utrecht. Machteld loopt van februari tot en met mei 2018 stage bij het LAM.

Blijf op de hoogte

Vul uw e-mailadres in en ontvang al het nieuws direct in uw inbox.

Bedankt voor uw aanmelding.