skip to Main Content
Beschrijving: Welke kunstdetails zetten we op jouw paastafel?
Fotograaf: LAM

Alsjeblieft, een paasontbijtje uit de LAM collectie

Naast een vrolijke paasspeurtocht trakteren we je deze Pasen graag op een feestelijk ontbijtje uit onze eigen foodart collectie. Laag in calorieën, hoog in positieve paasprikkels. 

Zit je lekker? Mooi, dan beginnen we met …

 

Taart!

Ja, we starten feestelijk. Kunstenaar Marcel van Eeden (1965) maakte deze marsepeintaart voor je. De getekende taart is onderdeel van een reeks tekeningen bij ons in de entree. Het lijkt een beetje op een striptekening. Mét een interessante beperking. Voor het fictieve verhaal dat Marcel maakt, gebruikt hij flarden uit de geschiedenis. ‘Mijn hele werk bestaat uit gebruikte beelden van de tijd voordat ik bestond. Van voor 1965,’ zegt Marcel.

 

Koffie erbij?

Het bittertje van de koffie maakt het zoet van de taart extra lekker. 

Kunstenaar Bianca Sistermans (1969) fotografeert alledaagse ergernissen, zoals lipstick op een koffiekopje, hagelslag in de margarine of vruchtvlees in de sinaasappelpers. Door er anders naar te kijken, ga je er haast van houden. En als die irritaties dan ook nog poëtische titels krijgen, verdwijnt de ergernis al helemaal als sneeuw voor de zon. Plakkert heet dit mini-stilleven. Mooi, toch?

Pssst, een ander werkje van Bianca wordt verloot onder de deelnemers van de paasspeurtocht

 

Thee kan ook 

Thee hebben we ook, hoor. Neem deze Tea Party van Bas Jan Ader (1942 -1975), of, zoals sommigen zeggen, de James Dean onder de kunstenaars.  De houten kist kan ieder moment vallen. En precies dat, de werking van de zwaartekracht, is waar het Bas Jan Ader om ging. 

Bas Jan Ader ging op zijn 33e in een bootje de oceaan op. De tocht die hij maakte was onderdeel van een groot kunstwerk: In Search of the Miraculous. Hij is nooit teruggekomen.

 

Vers fruit

Het fruit uit het kunstwerk van Yinka Shonibare (1962) maakt je paastafel extra feestelijk. 

Zo makkelijk als wij tegenwoordig een ananas in de supermarkt kopen, zo ingewikkeld was het vroeger. Zie je dat de ananas een gouden kroon heeft? Exotisch fruit was goud waard. Iets om mee te pronken. 

De rijk gedekte tafel van Yinka Shonibare heet trouwens Last supper. De compositie doet zeker denken aan die van Leonardo da Vinci, maar verder is alles anders. Het is een explosie aan kleuren en geheime boodschappen; deze moet je straks, als het LAM weer open mag, in het echt ervaren. 

 

Chocolade natuurlijk!

Pasen zonder chocola? Echt niet! Dit enorme blok is van Thomas Rentmeister (1964). Je vindt de XXL Ritter’s  Sport chocolade buiten bij onze entree. Als het regent, lijkt het pure chocolade, in het zonnetje zit er zo’n heerlijk fluwelig laagje truffel overheen. 

De chocola van Ritter’s Sport Schokolade wordt in het vierkant gemaakt. Clara, de vrouw van Alfred Eugen Ritter, bedacht de vorm in 1932. Clara kwam op het idee om een chocoladereep te maken die in je jas past zonder te breken.

Niet bijten hoor; het cortenstaal doet je tanden geen goed. 

 

Een ei is geen ei

Dit ei van Rafaël Rozendaal (1980) vermenigvuldigt zich snel. We kunnen het direct even testen. Ga naar eggalone.com en voila: weer een ei erbij! 

 

Heb een heerlijke Pasen en geniet van al het lekkers! 

Enne, succes voor de paasspeurders!

Laatste nieuws

VandenBroek Foundation – Adam Akopian wint Koninklijk Concertgebouw Concours 2021

'Je speelt geen muziek, jij bént muziek. Je bent een geweldige pianist en je weet…

read more
Voetbalkoorts – gezien en niet gezien worden

Sportfanaat, liever-lui-dan-moe of voetbalhater; het EK is een beetje van ons allemaal. Wij lopen warm…

read more
Oranjekoorts

Het Nederlands elftal speelt zondag 13 juni zijn eerste EK-wedstrijd. In Amsterdam en in het…

read more
Ontdek onze ijsbrekers – de openingszin in jouw kunstavontuur

Een originele openingszin vinden, is niet eenvoudig. Een effectieve al helemaal niet. Datzelfde geldt voor…

read more
De leukste kidsproof musea in Nederland

De musea zijn weer open, nu nog kiezen waar je naar toe gaat. Nicoline van…

read more
Wij trakteren – Muziek in juni en juli

Heb je ooit een feestje zonder muziek meegemaakt? Precies! Omdat we super blij zijn met de…

read more
We gaan weer open!

Vanaf zaterdag 5 juni zetten we onze deuren weer wagenwijd open. De tickets met startijd…

read more
Koken met kunst – foodart

Het Uffizi museum in Florence nodigt chefkoks uit om te koken met hun kunstwerken. Niet…

read more
Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren