Als foodart museum houden we alle kunst die iets te maken heeft met eten, drinken of consumeren in de gaten. De Aardappeleters van Vincent van Gogh is misschien niet het mooiste foodart kunstwerk, maar zeker wel een van de meest interessante en bekendste. Binnenkort staat het schilderij centraal in een speciale tentoonstelling bij onze collega’s van het Van Gogh Museum.
Misser of meesterwerk?
Over schoonheid gesproken; Vincent zelf vond het schilderij prachtig. Steengoed. Hij stopte zijn ziel en zaligheid in het schilderij. ‘Het schilderij stond voor hem symbool voor het oprechte, ruwe boerenleven, dat in de schilderkunst tot dan toe juist werd geromantiseerd’, schrijft het Van Gogh Museum.
Zo trots als Vincent was, zo misprijzend was de buitenwereld. Het doek bleef onverkocht liggen op de schoorsteenmantel van zijn broer. Vincent liet zich niet uit het veld slaan:
‘Ik maak steeds wat ik nog niet kan om het te leeren kunnen.’
Wat zou jij nog willen leren?
Telkens nieuwe dingen leren, zoals Vincent deed, is zo gek nog niet. Het is ontspannend, haalt je uit je comfortzone, stimuleert je brein, geeft zelfvertrouwen, maak je mentaal sterker en leert je omgaan met veranderingen, schrijft Tom Vanderbilt in zijn boek Beginners – een leven lang leren.
Geïnspireerd? Zet ‘m op!
Naar het Van Gogh Museum
De tentoonstelling over De Aardappeleters van Vincent Van Gogh is van 8 oktober 2021 t/m 13 februari 2022 te zien in het Van Gogh Museum. Wij kijken er naar uit.