skip to Main Content
04/03/2022
Beschrijving: Het LAM verandert zijn collectiethema en aankoopbeleid
Fotograaf: Corine Zijerveld

Drastische koerswijziging bij het LAM foodart museum

Het LAM, hét foodart museum in de wereld, wijzigt radicaal de koers. Het thema van de collectie, voedsel en consumptie, wordt aangescherpt, passend bij de ontwikkelingen van deze tijd.

Museumdirecteur Sietske van Zanten: ‘Het LAM is een eigentijds museum maar vooral een museum van het publiek. In de drie jaar dat we open zijn, heeft de voedselbranche zich in een razendsnel tempo ontwikkeld. De behoeftes van de consument en daarmee onze bezoekers zijn veranderd. Vlees is het nieuwe vliegen, haver de nieuwe schuimlaag op je cappuccino. We kunnen en willen daar niet bij achterblijven.’

Vegan foodtrends

Als hét foodart museum wil het LAM de trends in de voedselbranche volgen en waar mogelijk vooroplopen. ‘Dat betekent dat onze internationale topstukken die iets met eten, drinken of consumeren te maken hebben, niet langer meer gerelateerd kunnen zijn aan dierlijke producten. De collectie wordt in thema, materiaal en onderwerp 100% plantaardig’, zegt Van Zanten.

Topstukken verdwijnen naar het depot

Veel kunstwerken, waaronder twee meter grote 3D kunstwerk Lamskotelet van Ron van der Ende, de XXL geschilderde kaasplak van Robert Roest en het Bacchanaal van Yinka Shonibare, verdwijnen voor onbepaalde tijd naar het depot. De beroemde wit porseleinen installatie van een jaar lang eten en drinken van Itamar Gilboa, wordt in overleg met de kunstenaar aangepast.

Collectiemanager Jasper Gottlieb omarmt de nieuwe koers: ‘Het besluit geeft nieuwe kansen. De beschikbare variatie is inmiddels enorm. Dat zien we terug op de kunstbeurzen en in de kunstenaars studio’s. Het aanbod is zo divers, een aantal jaar geleden was dat wel anders.’

Jongeren kiezen voor vegan

Vooral jongere bezoekers namen de afgelopen jaar aanstoot aan de kunstwerken met dierlijke producten. ‘Het is aan ons om in nauw contact te blijven met de doelgroepen’, legt Van Zanten uit. ‘Hoewel de foodsector steeds concretere stappen zet in deze trend, moeten wij toegeven dat wij als foodart museum zijn achtergebleven. Tot nu.’

Gastkijkcoach over kunst en vegan food

Vanaf morgen, vrijdag 1 april 2022, is de presentatie van het LAM museum volledig plantaardig. Kunstenaar en veganist Anéé Rilp, beter bekend als 1 april, is op deze eerste dag van de nieuwe presentatie Gastkijkcoach om haar visie op veganisme en kunst te delen met bezoekers.

Tickets

De capaciteit van het LAM museum is beperkt op vrijdag 1 april, zo kan iedere bezoeker in gesprek met Gastkijkcoach Anéé Rilp. Kom je het LAM bezoeken? Meld dan bij binnenkomst dat je speciaal voor onze Gastkijkcoach komt. Voor kaarten: lamlisse.nl/tickets

Handig om te weten

Vandaag is het 1 april 2022; de dag dat de natuur ons voor de gek houdt met een dik pak sneeuw. Vandaag is hopelijk ook de dag dat we jou een klein beetje lieten schrikken om daarna vooral te glimlachen. Heel gezond, legt Sibe Doosje, docent (positieve) psychologie bij de Universiteit Utrecht uit. Lachen laat je bloeddruk voor even stijgen, om vervolgens lager te eindigen. Je ontspant. Volgens het Meertens Instituut helpen grapjes ook om het groepsverband te versterken. 

Enfin, het thema voedsel en consumptie blijft wat het is. Geen thema dat zoveel betrokkenheid genereert. Iedereen eet, drinkt en consumeert; bij ons op zaal bruist het al snel van de bezoekersverhalen. Iedereen is expert en iedereen heeft een mening. Voor de een is een goede gehaktbal heilig, voor de ander een schande. Het thema is vaak het startpunt van het kijken en de start van een gesprek met onze Kijkcoaches of een andere bezoeker.

Wij zijn graag neutraal, maar blijven bewust van de trends en ontwikkelingen en hoe dat je kijken naar onze kunst beïnvloedt. Kun je als veganist genieten van een kunstwerk dat een lamskarbonade voorstelt?

De lamskarbonade van Ron van der Ende, de vlees- en visgerechten in de installaties van Yinka Shonibare en Itamar Gilboa blijven in het museum. Gelukkig vertellen de gerechten in de kunst niet alleen letterlijke verhalen, maar staan ze symbool om grotere en meer universele gevoelens en gedachtes. Hoe de kunstenaars, met of zonder afbeeldingen van dierlijke producten, hun verhalen vertellen, is aan hen.

We hopen dat we vandaag, op 1 april, extra veel en extra leuke gesprekken hebben met veganisten, vegetariërs en vleesliefhebbers. Dat ze elkaar verrijken in het anders kijken naar de kunstwerken en met nieuwe perspectieven naar huis gaan.

Laatste nieuws

Het LAM naar Amsterdam

Van woensdag 6 juli t/m zondag 10 juli vind je het LAM óók in Amsterdam.…

Lees meer
Tussenjaar? Word Kijkcoach in het LAM museum!

Klaar met school en zin om je op een andere manier te ontwikkelen, om nog…

Lees meer
Zomervakantie in het LAM museum

Het zal toch niet waar zijn; dat net jóúw vakantie gecanceld wordt vanwege de drukte…

Lees meer
Blikopener – zo leuk zijn logo’s

In ons LAM museum vind je te gekke kunstwerken die iets met eten, drinken of…

Lees meer
25 musea uit heel Nederland op bezoek in het LAM

Dinsdag 21 juni bruiste het van de nieuwsgierigheid in het LAM: maar liefst 25 museumeducatoren,…

Lees meer
VandenBroek Foundation – Vincent Opheikens wint Koninklijk Concertgebouw Concours 2022

Op zondag 19 juni schitterden zes jongeren op het podium der podiums. De 13-jarige Vincent…

Lees meer
Achter de schermen – Naar kunstbeurs Art Basel

Voor hedendaagse kunstliefhebbers is juni een feestje. In het Zwitserse Basel komen gretige kunstliefhebbers, de…

Lees meer
Achter de schermen – we leren debatteren

Misschien is dit too much information voor je; voel je vrij om weg te klikken…

Lees meer
Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren