Het LAM, hét foodart museum in de wereld, wijzigt radicaal de koers. Het thema van de collectie, voedsel en consumptie, wordt aangescherpt, passend bij de ontwikkelingen van deze tijd.
Museumdirecteur Sietske van Zanten: ‘Het LAM is een eigentijds museum maar vooral een museum van het publiek. In de drie jaar dat we open zijn, heeft de voedselbranche zich in een razendsnel tempo ontwikkeld. De behoeftes van de consument en daarmee onze bezoekers zijn veranderd. Vlees is het nieuwe vliegen, haver de nieuwe schuimlaag op je cappuccino. We kunnen en willen daar niet bij achterblijven.’
Vegan foodtrends
Als hét foodart museum wil het LAM de trends in de voedselbranche volgen en waar mogelijk vooroplopen. ‘Dat betekent dat onze internationale topstukken die iets met eten, drinken of consumeren te maken hebben, niet langer meer gerelateerd kunnen zijn aan dierlijke producten. De collectie wordt in thema, materiaal en onderwerp 100% plantaardig’, zegt Van Zanten.
Topstukken verdwijnen naar het depot
Veel kunstwerken, waaronder twee meter grote 3D kunstwerk Lamskotelet van Ron van der Ende, de XXL geschilderde kaasplak van Robert Roest en het Bacchanaal van Yinka Shonibare, verdwijnen voor onbepaalde tijd naar het depot. De beroemde wit porseleinen installatie van een jaar lang eten en drinken van Itamar Gilboa, wordt in overleg met de kunstenaar aangepast.
Collectiemanager Jasper Gottlieb omarmt de nieuwe koers: ‘Het besluit geeft nieuwe kansen. De beschikbare variatie is inmiddels enorm. Dat zien we terug op de kunstbeurzen en in de kunstenaars studio’s. Het aanbod is zo divers, een aantal jaar geleden was dat wel anders.’
Jongeren kiezen voor vegan
Vooral jongere bezoekers namen de afgelopen jaar aanstoot aan de kunstwerken met dierlijke producten. ‘Het is aan ons om in nauw contact te blijven met de doelgroepen’, legt Van Zanten uit. ‘Hoewel de foodsector steeds concretere stappen zet in deze trend, moeten wij toegeven dat wij als foodart museum zijn achtergebleven. Tot nu.’
Gastkijkcoach over kunst en vegan food
Vanaf morgen, vrijdag 1 april 2022, is de presentatie van het LAM museum volledig plantaardig. Kunstenaar en veganist Anéé Rilp, beter bekend als 1 april, is op deze eerste dag van de nieuwe presentatie Gastkijkcoach om haar visie op veganisme en kunst te delen met bezoekers.
Tickets
De capaciteit van het LAM museum is beperkt op vrijdag 1 april, zo kan iedere bezoeker in gesprek met Gastkijkcoach Anéé Rilp. Kom je het LAM bezoeken? Meld dan bij binnenkomst dat je speciaal voor onze Gastkijkcoach komt. Voor kaarten: lamlisse.nl/tickets
Handig om te weten
Vandaag is het 1 april 2022; de dag dat de natuur ons voor de gek houdt met een dik pak sneeuw. Vandaag is hopelijk ook de dag dat we jou een klein beetje lieten schrikken om daarna vooral te glimlachen. Heel gezond, legt Sibe Doosje, docent (positieve) psychologie bij de Universiteit Utrecht uit. Lachen laat je bloeddruk voor even stijgen, om vervolgens lager te eindigen. Je ontspant. Volgens het Meertens Instituut helpen grapjes ook om het groepsverband te versterken.
Enfin, het thema voedsel en consumptie blijft wat het is. Geen thema dat zoveel betrokkenheid genereert. Iedereen eet, drinkt en consumeert; bij ons op zaal bruist het al snel van de bezoekersverhalen. Iedereen is expert en iedereen heeft een mening. Voor de een is een goede gehaktbal heilig, voor de ander een schande. Het thema is vaak het startpunt van het kijken en de start van een gesprek met onze Kijkcoaches of een andere bezoeker.
Wij zijn graag neutraal, maar blijven bewust van de trends en ontwikkelingen en hoe dat je kijken naar onze kunst beïnvloedt. Kun je als veganist genieten van een kunstwerk dat een lamskarbonade voorstelt?
De lamskarbonade van Ron van der Ende, de vlees- en visgerechten in de installaties van Yinka Shonibare en Itamar Gilboa blijven in het museum. Gelukkig vertellen de gerechten in de kunst niet alleen letterlijke verhalen, maar staan ze symbool om grotere en meer universele gevoelens en gedachtes. Hoe de kunstenaars, met of zonder afbeeldingen van dierlijke producten, hun verhalen vertellen, is aan hen.
We hopen dat we vandaag, op 1 april, extra veel en extra leuke gesprekken hebben met veganisten, vegetariërs en vleesliefhebbers. Dat ze elkaar verrijken in het anders kijken naar de kunstwerken en met nieuwe perspectieven naar huis gaan.