Ga naar hoofdinhoud
Beschrijving: Rutger loopt een week stage in het museum
Fotograaf: LAM

Iedereen verdient het om geraakt te worden door kunst

Hoe kom je als vijfde klasser terecht in het LAM? En, wat heeft het museum een snuffelstagiair te bieden? Rutger Moolenburgh, leerling van het ECL in Haarlem, vertelt. Deze week krijgt hij een kijkje in de keuken en versterkt hij het LAM team.

De plek

Als 5VWO leerling moest ik op zoek gaan naar een plek waar ik een week lang stage zou kunnen lopen, om zo een beeld te krijgen van hoe het er in een organisatie of bedrijf aan toe gaat.

Toen ik via mijn tante in contact kwam met Sietske (van Zanten, directeur) en hoorde over het LAM was ik meteen geïnteresseerd.

Kunst, maar dan anders

Mijn hele leven lang heb ik al interesse in heel veel verschillende soorten kunst gehad. Ik maak bijvoorbeeld al van kinds af aan muziek, speel in een band en hou erg van theater. Ook namen mijn ouders me vaak mee naar musea waardoor ik al op jonge leeftijd kennis maakte met veel verschillende kunstenaars en kunststromingen. Daarom vond ik het ook erg bijzonder om kunst op een hele andere manier te zien dan ik tot nu toe had gezien. Geen strenge verdeling op periode of stroming maar kunst die op een frisse en gelijkwaardige manier wordt tentoongesteld.

Geraakt worden

Kunst is voor mij een manier om mijn gedachtes en emoties te kunnen uitten of om juist afleiding te zoeken. Veel mensen ervaren dit ook met kunstvormen als bijvoorbeeld muziek of theater, maar weinig mensen van mijn generatie zien beeldende kunst als iets waar ze zich in kunnen uitten. Ik denk dat dit vaak komt omdat beeldende kunst door jongeren gezien wordt als iets wat heel ver weg van ze staat, of iets wat ze toch niet zullen begrijpen. Daarom voelde ik me erg aangesproken door het LAM. Iedereen verdient het om geraakt te kunnen worden door kunst, en ik denk dat het LAM, door kunst op een nieuwe manier te presenteren, ervoor zorgt dat mensen er op een andere manier naar gaan kijken en zich meer aangesproken zullen voelen door kunst.

 

Ik merk dat doordat ik bezig ben met onderwerpen die me echt interesseren ik erg gemotiveerd ben en zo veel leer over hoe het is om te werken. Ik ben daarom erg blij dat ik stage kan lopen bij het LAM.

 

Laatste nieuws

Elisah van den Bergh nieuwe conservator LAM museum

Elisah van den Bergh (1993) is per 1 januari 2023 Conservator van het LAM museum…

Lees meer
LAM museum koopt grote trompe-l’œil op kunstbeurs PAN

Het LAM museum voegt een groot fotokunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Dirk Hardy (1989) toe…

Lees meer
Wereldkinderdag: Junior Kijkcoaches nemen het LAM museum over

Op zondag 20 november 2022 namen 15 kinderen het LAM museum op Landgoed Keukenhof in…

Lees meer
Kerstvakantie LAM museum Landgoed Keukenhof Lisse
Feest aan tafel – Vier de kerstvakantie in het LAM museum

Deze kerstvakantie is het Feest aan tafel in het LAM museum! Dek jouw eigen feesttafel,…

Lees meer
Update uit het atelier van Folkert de Jong

Tussen het herinrichten van de Eerste Zaal en het voorbereiden van de grote Junior Kijkcoach…

Lees meer
Klassieker Klaas Gubbels terug op zaal – Nieuwe presentatie

Vorige week haalden we heel onze Eerste Zaal leeg om hem daarna te vullen met…

Lees meer
Blikopener – En nu zie ik ze overal

Onlangs ging één van onze museumzalen in de metamorfose. Van de Italiaanse kunstenaar Piero Gilardi…

Lees meer
Folkert de Jong maakt nieuw kunstwerk voor het LAM museum

Pssst, wist je dat kunstenaar Folkert de Jong een gloednieuw kunstwerk voor het LAM maakt?…

Lees meer
Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren