Ga naar hoofdinhoud
Beschrijving: Rutger loopt een week stage in het museum
Fotograaf: LAM

Iedereen verdient het om geraakt te worden door kunst

Hoe kom je als vijfde klasser terecht in het LAM? En, wat heeft het museum een snuffelstagiair te bieden? Rutger Moolenburgh, leerling van het ECL in Haarlem, vertelt. Deze week krijgt hij een kijkje in de keuken en versterkt hij het LAM team.

De plek

Als 5VWO leerling moest ik op zoek gaan naar een plek waar ik een week lang stage zou kunnen lopen, om zo een beeld te krijgen van hoe het er in een organisatie of bedrijf aan toe gaat.

Toen ik via mijn tante in contact kwam met Sietske (van Zanten, directeur) en hoorde over het LAM was ik meteen geïnteresseerd.

Kunst, maar dan anders

Mijn hele leven lang heb ik al interesse in heel veel verschillende soorten kunst gehad. Ik maak bijvoorbeeld al van kinds af aan muziek, speel in een band en hou erg van theater. Ook namen mijn ouders me vaak mee naar musea waardoor ik al op jonge leeftijd kennis maakte met veel verschillende kunstenaars en kunststromingen. Daarom vond ik het ook erg bijzonder om kunst op een hele andere manier te zien dan ik tot nu toe had gezien. Geen strenge verdeling op periode of stroming maar kunst die op een frisse en gelijkwaardige manier wordt tentoongesteld.

Geraakt worden

Kunst is voor mij een manier om mijn gedachtes en emoties te kunnen uitten of om juist afleiding te zoeken. Veel mensen ervaren dit ook met kunstvormen als bijvoorbeeld muziek of theater, maar weinig mensen van mijn generatie zien beeldende kunst als iets waar ze zich in kunnen uitten. Ik denk dat dit vaak komt omdat beeldende kunst door jongeren gezien wordt als iets wat heel ver weg van ze staat, of iets wat ze toch niet zullen begrijpen. Daarom voelde ik me erg aangesproken door het LAM. Iedereen verdient het om geraakt te kunnen worden door kunst, en ik denk dat het LAM, door kunst op een nieuwe manier te presenteren, ervoor zorgt dat mensen er op een andere manier naar gaan kijken en zich meer aangesproken zullen voelen door kunst.

 

Ik merk dat doordat ik bezig ben met onderwerpen die me echt interesseren ik erg gemotiveerd ben en zo veel leer over hoe het is om te werken. Ik ben daarom erg blij dat ik stage kan lopen bij het LAM.

 

Laatste nieuws

Spot de LAM museum bus

Heb je onze LAM museum bus al gespot? Tot en met 14 mei rijdt onze…

Lees meer
Koninklijke onderscheiding voor Erwin Olaf

Mooi nieuws: Fotograaf Erwin Olaf kreeg onlangs een koninklijke onderscheiding. Op Paleis Noordeinde gaf koning…

Lees meer
Het leek wel kerst. En dat in maart!

Het leek wel kerst: het was akelig koud, er viel natte sneeuw en we hadden…

Lees meer
Ontmoet Maud (en help haar verder met haar mooie onderzoek)

Dat ze al een opleiding (Ruimtelijke vormgeving) achter de rug heeft, merk je direct. Maud…

Lees meer
The Low Countries lovend over het LAM

'Niets staat hier tussen kunst en kijker', 'De werken zijn inspirerend'. Journalist Edo Dijksterhuis schreef…

Lees meer
Neem een kijkje in Kasteel Keukenhof

Ben je al eens bij het LAM museum geweest? Dan ken je het kasteel wel.…

Lees meer
Ontmoet conservator Elisah

Ze daagt zichzelf uit met cursussen gezichtsyoga, ontbijt graag havermoutpap volgens het recept van haar…

Lees meer
Dit zeggen jullie over het nieuwe kunstwerk van Folkert de Jong

Het nieuwe kunstwerk van Folkert de Jong maakt de tongen los. Is ze van snoep…

Lees meer
Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren