Ga naar hoofdinhoud

En toch, dit kunstwerk is kleurrijker dan welk werk dan ook.

Miriam de Zeeuw

Bezoekers lopen dit kunstwerk vaak voorbij. Hij heeft het ook niet makkelijk. De zwart-witte foto’s hangen tussen kunstwerken met lichtgevende knalkleuren. En toch, dit kunstwerk is kleurrijker dan je denkt. Voor mij in ieder geval.

Kookboek

Het is net een kookboek. Je ziet zwart-wit foto’s van ouderwetse keukens. Bij elk fornuis is een recept uitgeschreven. Op het menu staat geroosterde kip, groentecurry, pastasaus, en meer.

De beste pastasaus

Ik weet via dit kunstwerk dat één gerecht een zee aan associaties oproept. Neem Carla’s favorite pasta sauce. We eten bijna allemaal pasta, maar elke pasta is anders.

Ik heb eindeloos met een bezoeker gediscussieerd over wat de lekkerste pastasaus is. Voor haar was het spaghetti bolognese, met verse basilicum en Parmezaanse kaas. Het liefste gegeten in een Italiaans restaurant, al kon ze er zelf ook wat van. Ik heb haar verteld over mijn favoriete pastasaus: linzen met rode pesto en verse peterselie. Lang vond ik linzen met pasta maar een raar idee, totdat een vriend van me voorstelde om het voor me te koken. Inmiddels is het mijn go-to studentenmaaltijd, maar kook ik het ook zodra ik indruk moet maken op mijn familie.

Ticket to Thailand

Ook de vegetable curry is volop besproken. Als het even rustig is op zaal glijden mijn ogen automatisch naar dit recept. Ik ben een échte curry-fan. Twee jaar geleden heb ik met een vriendin door Thailand gereisd, waar we het gerecht non-stop aten. Groene curry, gele curry met garnalen, panang curry, en ga zo maar door. Soms aten we het zowel als middageten als avondeten (en een enkele keer als ontbijt…)

Ik was super blij toen ik bij dit kunstwerk een bezoeker tegenkwam die net zo fan is van dit gerecht als ik. Ik probeer zelf in de keuken steeds beter te worden in curry maken, maar het heeft nog nooit zo lekker gesmaakt als in Thailand. De bezoeker hield er gelukkig ook van om zelf curry te maken en gaf me de tip anijssterren te gebruiken. ‘Alleen moet je ze niet opeten! Dan heeft je curry minder succes’, zei hij. Ik moet eerlijk toegeven dat toen ik het zelf ging proberen ik dit alsnog per ongeluk gedaan heb. Maar gelukkig was het het waard: deze curry nam me terug naar Thailand!

Reis om de wereld

Elk gerecht heeft zijn eigen geuren, kleuren en smaken. Én herinneringen en associaties. Ondanks dat het kunstwerk zich bescheiden en zwart-wit opstelt, reist het de hele wereld af! Zoveel verschillende smaken en culturen, kleurrijker kan niet, toch?

Geschreven door collega Emma

 

Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren