Ga naar hoofdinhoud
Beschrijving: Ben je Bas al eens tegen het lijf gelopen in het LAM?
Fotograaf: Bas

Net voetbal, dat werken in het LAM – Ontmoet Kijkcoach Bas

Hij zit in 5 HAVO, is vijf dagen per week te vinden op het voetbalveld en gaat zes keer per week naar de sportschool. Je vraagt je af waar hij de tijd voor zijn baan in het museum vandaan haalt. ‘Veel sporten kost veel tijd maar geeft ook veel energie. Mij krijg je niet snel moe’, zegt de 16-jarige Bas. Bijzonder: Bas heeft helemaal niets met musea. Tijdens zijn schoolpauze belden we LAM Kijkcoach Bas op om hem het hemd van het lijf te vragen. 

Sollicitatie via Whatsapp

Bas is beslist geen museumganger of kunstliefhebber. Hoe hij dan toch bij ons terecht kwam? ‘Ik kreeg de LAM vacature via een vriend op Whatsapp. Of ik zin had om in een museum te werken? Niet echt. Ik wilde gewoon graag aan de slag. Na de eerste sollicitatieronde op Whasapp mocht ik op gesprek komen. Dat was leuker dan gedacht, maar ik dat de baan écht leuk zou worden had ik niet verwacht.’

Ze zijn gewoon aardig

‘Als ik naar een museum ga, tref je me niet op mijn vrolijkst. Ergens dacht ik dat iedereen dat had en dat ik hier alleen maar ongezellige mensen zou treffen. Ik vind het fantastisch: iedereen die hier komt is enthousiast. Je hebt de leukste gesprekken. Vaak begint het bij de kunst en gaat het daarna over heel persoonlijke dingen. Over iemands werk of hobby’s, wat mensen meemaken. Achteraf weet ik dan niet meer hoe we op dat zijpad zijn gekomen. Andersom kan ook: dat we het eerst hebben over iets onbenulligs en daar dan een kunstwerk aan koppelen.’

Verademing

Dat er in het LAM gewoon gepraat en gelachen mag worden vindt Bas geweldig. ‘Hier bruist het. Als iemand beneden lacht, hoor je het boven in het museum.’

Zelfs mijn vader

‘Mijn ouders waren onlangs in het museum. Ze waren enthousiast. Mijn broer viel om van verbazing toen hij het hoorde. Mijn vader heeft niets met musea. Helemaal niets. Nu wil mijn broer ook komen; als mijn vader het wat vindt, dan moet het écht bijzonder zijn.’

Linksachter 

Of hij het niet gek vindt om tussen al die ruige voetbalpartijen opeens tussen de kunst te staan? ‘Nee hoor’, zegt Bas. ‘Ik voel me hier als een vis in het water. In het LAM staan de bezoekers centraal; dit is een super sociale baan. Bij voetbal gaat het uiteindelijk ook om het samen zijn en samenwerken, om plezier te hebben. Op het veld ben ik linksachter. In het museum ben ik spits. Van verdedigen naar pro-actief op de mensen af. En dat is top. Uiteindelijk wil iedereen het liefst spits zijn.

Zin om samen met Bas naar de kunst te kijken? Op zondagen heb je de meeste kans hem in het LAM te treffen. 

Boek je ticket met starttijd hier

Laatste nieuws

Elisah van den Bergh nieuwe conservator LAM museum

Elisah van den Bergh (1993) is per 1 januari 2023 Conservator van het LAM museum…

Lees meer
LAM museum koopt grote trompe-l’œil op kunstbeurs PAN

Het LAM museum voegt een groot fotokunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Dirk Hardy (1989) toe…

Lees meer
Wereldkinderdag: Junior Kijkcoaches nemen het LAM museum over

Op zondag 20 november 2022 namen 15 kinderen het LAM museum op Landgoed Keukenhof in…

Lees meer
Kerstvakantie LAM museum Landgoed Keukenhof Lisse
Feest aan tafel – Vier de kerstvakantie in het LAM museum

Deze kerstvakantie is het Feest aan tafel in het LAM museum! Dek jouw eigen feesttafel,…

Lees meer
Update uit het atelier van Folkert de Jong

Tussen het herinrichten van de Eerste Zaal en het voorbereiden van de grote Junior Kijkcoach…

Lees meer
Klassieker Klaas Gubbels terug op zaal – Nieuwe presentatie

Vorige week haalden we heel onze Eerste Zaal leeg om hem daarna te vullen met…

Lees meer
Blikopener – En nu zie ik ze overal

Onlangs ging één van onze museumzalen in de metamorfose. Van de Italiaanse kunstenaar Piero Gilardi…

Lees meer
Folkert de Jong maakt nieuw kunstwerk voor het LAM museum

Pssst, wist je dat kunstenaar Folkert de Jong een gloednieuw kunstwerk voor het LAM maakt?…

Lees meer
Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren