Ga naar hoofdinhoud
Beschrijving: Ben je Bas al eens tegen het lijf gelopen in het LAM?
Fotograaf: Bas

Net voetbal, dat werken in het LAM – Ontmoet Kijkcoach Bas

Hij zit in 5 HAVO, is vijf dagen per week te vinden op het voetbalveld en gaat zes keer per week naar de sportschool. Je vraagt je af waar hij de tijd voor zijn baan in het museum vandaan haalt. ‘Veel sporten kost veel tijd maar geeft ook veel energie. Mij krijg je niet snel moe’, zegt de 16-jarige Bas. Bijzonder: Bas heeft helemaal niets met musea. Tijdens zijn schoolpauze belden we LAM Kijkcoach Bas op om hem het hemd van het lijf te vragen. 

Sollicitatie via Whatsapp

Bas is beslist geen museumganger of kunstliefhebber. Hoe hij dan toch bij ons terecht kwam? ‘Ik kreeg de LAM vacature via een vriend op Whatsapp. Of ik zin had om in een museum te werken? Niet echt. Ik wilde gewoon graag aan de slag. Na de eerste sollicitatieronde op Whasapp mocht ik op gesprek komen. Dat was leuker dan gedacht, maar ik dat de baan écht leuk zou worden had ik niet verwacht.’

Ze zijn gewoon aardig

‘Als ik naar een museum ga, tref je me niet op mijn vrolijkst. Ergens dacht ik dat iedereen dat had en dat ik hier alleen maar ongezellige mensen zou treffen. Ik vind het fantastisch: iedereen die hier komt is enthousiast. Je hebt de leukste gesprekken. Vaak begint het bij de kunst en gaat het daarna over heel persoonlijke dingen. Over iemands werk of hobby’s, wat mensen meemaken. Achteraf weet ik dan niet meer hoe we op dat zijpad zijn gekomen. Andersom kan ook: dat we het eerst hebben over iets onbenulligs en daar dan een kunstwerk aan koppelen.’

Verademing

Dat er in het LAM gewoon gepraat en gelachen mag worden vindt Bas geweldig. ‘Hier bruist het. Als iemand beneden lacht, hoor je het boven in het museum.’

Zelfs mijn vader

‘Mijn ouders waren onlangs in het museum. Ze waren enthousiast. Mijn broer viel om van verbazing toen hij het hoorde. Mijn vader heeft niets met musea. Helemaal niets. Nu wil mijn broer ook komen; als mijn vader het wat vindt, dan moet het écht bijzonder zijn.’

Linksachter 

Of hij het niet gek vindt om tussen al die ruige voetbalpartijen opeens tussen de kunst te staan? ‘Nee hoor’, zegt Bas. ‘Ik voel me hier als een vis in het water. In het LAM staan de bezoekers centraal; dit is een super sociale baan. Bij voetbal gaat het uiteindelijk ook om het samen zijn en samenwerken, om plezier te hebben. Op het veld ben ik linksachter. In het museum ben ik spits. Van verdedigen naar pro-actief op de mensen af. En dat is top. Uiteindelijk wil iedereen het liefst spits zijn.

Zin om samen met Bas naar de kunst te kijken? Op zondagen heb je de meeste kans hem in het LAM te treffen. 

Boek je ticket met starttijd hier

Laatste nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Erwin Olaf

Mooi nieuws: Fotograaf Erwin Olaf kreeg onlangs een koninklijke onderscheiding. Op Paleis Noordeinde gaf koning…

Lees meer
Het leek wel kerst. En dat in maart!

Het leek wel kerst: het was akelig koud, er viel natte sneeuw en we hadden…

Lees meer
Ontmoet Maud (en help haar verder met haar mooie onderzoek)

Dat ze al een opleiding (Ruimtelijke vormgeving) achter de rug heeft, merk je direct. Maud…

Lees meer
The Low Countries lovend over het LAM

'Niets staat hier tussen kunst en kijker', 'De werken zijn inspirerend'. Journalist Edo Dijksterhuis schreef…

Lees meer
Neem een kijkje in Kasteel Keukenhof

Ben je al eens bij het LAM museum geweest? Dan ken je het kasteel wel.…

Lees meer
Ontmoet conservator Elisah

Ze daagt zichzelf uit met cursussen gezichtsyoga, ontbijt graag havermoutpap volgens het recept van haar…

Lees meer
Dit zeggen jullie over het nieuwe kunstwerk van Folkert de Jong

Het nieuwe kunstwerk van Folkert de Jong maakt de tongen los. Is ze van snoep…

Lees meer
Eveline van Rijswijk en bezoekers onthullen nieuwste kunstwerk Folkert de Jong

Onder begeleiding van Eveline van Rijswijk, finalist van De Slimste Mens en columnist bij NPO…

Lees meer
Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren