skip to Main Content
Beschrijving: Ben je Bas al eens tegen het lijf gelopen in het LAM?
Fotograaf: Bas

Net voetbal, dat werken in het LAM – Ontmoet Kijkcoach Bas

Hij zit in 5 HAVO, is vijf dagen per week te vinden op het voetbalveld en gaat zes keer per week naar de sportschool. Je vraagt je af waar hij de tijd voor zijn baan in het museum vandaan haalt. ‘Veel sporten kost veel tijd maar geeft ook veel energie. Mij krijg je niet snel moe’, zegt de 16-jarige Bas. Bijzonder: Bas heeft helemaal niets met musea. Tijdens zijn schoolpauze belden we LAM Kijkcoach Bas op om hem het hemd van het lijf te vragen. 

Sollicitatie via Whatsapp

Bas is beslist geen museumganger of kunstliefhebber. Hoe hij dan toch bij ons terecht kwam? ‘Ik kreeg de LAM vacature via een vriend op Whatsapp. Of ik zin had om in een museum te werken? Niet echt. Ik wilde gewoon graag aan de slag. Na de eerste sollicitatieronde op Whasapp mocht ik op gesprek komen. Dat was leuker dan gedacht, maar ik dat de baan écht leuk zou worden had ik niet verwacht.’

Ze zijn gewoon aardig

‘Als ik naar een museum ga, tref je me niet op mijn vrolijkst. Ergens dacht ik dat iedereen dat had en dat ik hier alleen maar ongezellige mensen zou treffen. Ik vind het fantastisch: iedereen die hier komt is enthousiast. Je hebt de leukste gesprekken. Vaak begint het bij de kunst en gaat het daarna over heel persoonlijke dingen. Over iemands werk of hobby’s, wat mensen meemaken. Achteraf weet ik dan niet meer hoe we op dat zijpad zijn gekomen. Andersom kan ook: dat we het eerst hebben over iets onbenulligs en daar dan een kunstwerk aan koppelen.’

Verademing

Dat er in het LAM gewoon gepraat en gelachen mag worden vindt Bas geweldig. ‘Hier bruist het. Als iemand beneden lacht, hoor je het boven in het museum.’

Zelfs mijn vader

‘Mijn ouders waren onlangs in het museum. Ze waren enthousiast. Mijn broer viel om van verbazing toen hij het hoorde. Mijn vader heeft niets met musea. Helemaal niets. Nu wil mijn broer ook komen; als mijn vader het wat vindt, dan moet het écht bijzonder zijn.’

Linksachter 

Of hij het niet gek vindt om tussen al die ruige voetbalpartijen opeens tussen de kunst te staan? ‘Nee hoor’, zegt Bas. ‘Ik voel me hier als een vis in het water. In het LAM staan de bezoekers centraal; dit is een super sociale baan. Bij voetbal gaat het uiteindelijk ook om het samen zijn en samenwerken, om plezier te hebben. Op het veld ben ik linksachter. In het museum ben ik spits. Van verdedigen naar pro-actief op de mensen af. En dat is top. Uiteindelijk wil iedereen het liefst spits zijn.

Zin om samen met Bas naar de kunst te kijken? Op zondagen heb je de meeste kans hem in het LAM te treffen. 

Boek je ticket met starttijd hier

Laatste nieuws

Tussenjaar? Word Kijkcoach in het LAM museum!

Klaar met school en zin om je op een andere manier te ontwikkelen, om nog…

Lees meer
Zomervakantie in het LAM museum

Het zal toch niet waar zijn; dat net jóúw vakantie gecanceld wordt vanwege de drukte…

Lees meer
Blikopener – zo leuk zijn logo’s

In ons LAM museum vind je te gekke kunstwerken die iets met eten, drinken of…

Lees meer
25 musea uit heel Nederland op bezoek in het LAM

Dinsdag 21 juni bruiste het van de nieuwsgierigheid in het LAM: maar liefst 25 museumeducatoren,…

Lees meer
VandenBroek Foundation – Vincent Opheikens wint Koninklijk Concertgebouw Concours 2022

Op zondag 19 juni schitterden zes jongeren op het podium der podiums. De 13-jarige Vincent…

Lees meer
Achter de schermen – Naar kunstbeurs Art Basel

Voor hedendaagse kunstliefhebbers is juni een feestje. In het Zwitserse Basel komen gretige kunstliefhebbers, de…

Lees meer
Achter de schermen – we leren debatteren

Misschien is dit too much information voor je; voel je vrij om weg te klikken…

Lees meer
Niet alleen zangeres Adele heeft kauwgom aan de muur

Op welk ding in huis ben jij het meest trots? Dat het niet groot of…

Lees meer
Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren