Filmtip
Een film waarin het leven volledig wordt gevierd en bezien vanuit voedsel. Zo’n film draait nu in de bioscoop. Tampopo -wat paardenbloem betekent- is een Japanse klassieker uit 1985. Maar Tampopo is ook de naam van de vrouw waar deze film om draait. Ze zet een restaurant op met slechts 1 gerecht op de kaart: ramen. Voor wie het nog niet kent, dat is Japanse noedelsoep. In traditionele kommen schenkt Tampopo dampende ramen. Het gerecht is wild populair in Japan.
De schoonheid van voedsel. Het belang van gezamenlijk eten. De liefde voor koken. Het komt allemaal in bod in Tampopo. Behalve de ambachtelijk gemaakte ramen zie je een bijzondere verzameling gerechten en ingrediënten in de film. Oesters, rijstwijn, fruit, kaas, spaghetti. En een geheimzinnig toetje met de naam oshiruko. De intense aandacht voor eten maakt de film een sensatie voor het oog. Wees wel gewaarschuwd. Grote kans dat je bij het zien van Tampopo hongerig wordt.
Te zien in verschillende bioscopen.
Het LAM, het leukste kunstmuseum voor alle leeftijden, opent dit najaar. Het thema van de collectie is voedsel en consumptie.