skip to Main Content
Beschrijving: Emma in het LAM museum
Fotograaf: LAM

Ontmoet ons team: Emma

We vuurden 40 vragen van schrijver Marcel Proust (1871-1922) en een beetje van onszelf op onze collega’s af. Toen leerden we ze pas écht kennen. 

Ontmoet vandaag Emma, Kijkcoach in het LAM museum.

1. Wat is je favoriete karaktereigenschap?

Mijn favoriete eigenschap is dat ik erg open-minded en accepterend ben. Mensen kunnen me van alles vertellen, hoe gek dan ook, en ik oordeel niet. Dat zorgt er voor dat mensen zich vaak heel comfortabel bij me voelen en dat levert altijd mooie gesprekken op!

2. Wat is je meest eigenaardige eigenschap?

Ik praat vaak willekeurig in andere talen, voornamelijk in het Duits. Ik ben heel erg fan van de Duitse Netflix serie Dark en daar heb ik allerlei uitspraken van onthouden. Soms roep ik daar gewoon wat woorden van in een normaal gesprek, of ik roep spontaan wat in het Frans. Alleen maar Nederlands praten vind ik veel te saai 😉.

3. Wat waardeer je het meest aan je vrienden?

Dat ze net zo gek en creatief zijn als ik. Als ik met mijn vrienden ben beleven we altijd wel een avontuur, of creëren we spontaan een sketch, of improviseren we een nieuwe tekst op een bestaand lied. En altijd lachen natuurlijk!

4. Wat is de grootste fout die je gemaakt hebt?

Mijn paspoort in een hostel in de stad Luang Prabang in Laos vergeten… Ik was aan het backpacken daar, en mijn reisgenootje en ik zouden in de ochtend een bus nemen naar een nieuwe bestemming. De avond daarvoor hadden we echter allebei iets verkeerds gegeten en kregen we voedselvergiftiging. Nog half misselijk zijn we de bus in gerold, welke de meest bochtige en hobbelige route reed die ik ooit heb meegemaakt. Daar kwam dus ook nog wagenziekte bij, hoera! Toen halverwege de busrit realiseerde ik me opeens dat al mijn belangrijke documenten, inclusief paspoort nog in het hostel lagen. Ik was zo gestrest, niet normaal! Gelukkig heb ik iemand kunnen regelen om vanuit Luang Prabang alles naar mijn nieuwe bestemming te brengen en kwam alles uiteindelijk goed. Maar mijn paspoort vergeet ik nooooit meer!

5. Wat is je favoriete bezigheid?

Muziek maken. Ik speel al sinds mijn tiende piano, en daar schrijf ik vaak ook zelf stukken op. Tegenwoordig heb ik bepaalde audiosoftware en een midi-keyboard waardoor ik ook digitaal stukken kan componeren met allerlei instrumenten. Ik ben het afgelopen jaar bezig geweest om hiermee filmmuziek voor een korte film te maken! Daarnaast speel ik ook vaak gitaar. In het huis van mij en m’n huisgenootje hebben we er gecombineerd zes: Een sopraan ukelele, een concert ukelele, een akoestische gitaar, een twaalf-snarige gitaar, een elektrische gitaar en een basgitaar. We willen alleen nog graag een banjo!

6. Wat is jouw idee van geluk?

Mijn idee van geluk is gewoon tevreden zijn met wat je hebt. Momenten dat ik me het gelukkigst voel is bijvoorbeeld als ik aan het fietsen ben in het zonnetje, of aan het lachen ben met vrienden, of een heel mooi muziekstuk hoor. Het zijn simpele dingen, maar enorm belangrijk.

7. Wat is jouw idee van ellende?

Mijn idee van ellende is depressie, het verliezen van een dierbare of andermans ellende.

8. Als je niet jezelf mag kiezen, wie zou je dan willen zijn?

Het lijkt me erg leuk om mijn huisgenootje Patty te zijn. Ze doet illustratie aan de kunstacademie en maakt echt de mooiste dingen (soms tekent ze een portret van iemand binnen een halve minuut, zonder enige moeite!) Het lijkt me heel gaaf om illustrator te zijn. Bovendien, dan heb ik mezelf als huisgenoot en dat zou natuurlijk super gezellig zijn haha (alhoewel ik Patty erg zou missen.. misschien moet zij mij dan maar worden).

9. Waar zou je wel willen wonen?

Ik zou best graag op een plek met meer natuur willen wonen, zodat ik lekker boswandelingen kan maken. In de randstad is dat toch iets moeilijker. Of ik zou in Krakau willen wonen, dat is een stad in Polen. Ik vond het daar zo ontzettend mooi, het is de enige stad in het buitenland waar ik oprecht het idee had dat ik er voor langere tijd zou kunnen verblijven.

10. Wat is je favoriete kleur?

Ik heb geen favoriete kleur! Het liefste heb ik de hele regenboog.

11. Wie zijn je favoriete boek?

Mijn favoriete boek is Torenhoog en mijlenbreed van Tonke Dragt. Het is een ‘toekomst roman’ over een astronaut die naar Venus gaat. Op aarde is alle natuur verdwenen, maar op Venus zijn er eindeloze wouden. Men is echter bang geworden voor natuur, dus denken dat de bossen vijandig zijn. Uiteindelijk blijkt natuurlijk het tegenovergestelde. Het is een boek dat mijn vader vroeger altijd aan me voorlas en waar ik nu nog steeds erg van kan genieten.

12. Wie is jouw favoriete held in fictie (films, boeken, media)?

Mijn favoriete held is dan Samwise Gamgee uit the Lord of the Rings. Dat is naast Torenhoog en mijlenbreed mijn favoriete boek. Sam is de beste vriend van het hoofdpersonage Frodo, maar als je goed naar het verhaal kijkt is Sam de echte held. Voornamelijk omdat hij zo trouw en zorgzaam is, en hij alles zou geven voor een goed einde.

13. Wie is jouw favoriete kunstenaar?

Mijn moeder. Die maakt al jaren allerlei abstracte schilderijen met heel veel kleur. Nu ik uit huis ben heb ik er een aantal van meegenomen en hangen ze trots aan mijn muur. Ik geniet er elke dag van!

14. Wie zijn je favoriete componist, popster of ander muzikaal talent?

Mijn favoriete componist is Rachmaninoff. Hij maakt heerlijk zware en heftige muziek (op z’n Russisch) maar zo ontzettend mooi. Ik ben altijd wel bezig met een stuk van hem leren op de piano. Qua artiesten ben ik erg fan van Sufjan Stevens. Hij maakt zachte indie piano/gitaar muziek waar ik helemaal van kan wegdromen.

15. Wie is je favoriete held in het echte leven?

Mijn favoriete held in het echte leven is misschien wel mijn moeder. Ik kijk erg tegen haar op, omdat ze zoveel heeft meegemaakt in haar leven en altijd zo sterk is gebleven. Daarnaast is ze altijd een top moeder geweest. Ik streef er naar om mijn leven te leiden zoals zij.

16. Wat is je favoriete eten en drinken?

Mijn favoriete eten is groene Thaise curry, daar kan ik dagen achter elkaar van leven (en heb ik ook wel eens gedaan). Mijn favoriete drinken is kaneelthee.

17. Wat zijn je favoriete namen?

Ik heb Thomas altijd een mooie naam gevonden, puur omdat ik alleen maar hele vriendelijke en lieve Thomassen ken. Daarnaast heet een vriendin van mij Wianda, en dat heb ik ook altijd een erg bijzondere en mooie naam gevonden.

18. Wat haat je het meest?

Mensen die al oordelen over mensen zonder ze echt te kennen, of niet open staan voor andermans verhaal. Oh, en ik kan echt niet tegen rechtse populisten. Ik ben totaal niet een haatdragend persoon, maar een vent zoals Donald Trump ….

19. Welk talent had je graag willen hebben?

Ik zou ontzettend graag goed kunnen zingen. Ik zing zelf best veel aangezien ik dus veel muziek schrijf, en dat klinkt op zich prima omdat ik kan toonhouden. Maar ik zou zo graag een zangstem willen hebben waarmee ik in principe de Voice of Holland zou kunnen winnen!

20. Hoe wil je sterven?

Het liefste oud, nog redelijk gezond en in mijn slaap.

21. Wat is je huidige gemoedstoestand, hoe voel je je nu?

Ik voel me een beetje moe omdat ik het gisteravond een beetje laat heb gemaakt. Maar het was wel een ontzettend leuke avond, dus ik voel me wel heel blij!

22. Wat is je favoriete motto?

Behandel de ander zoals je zelf ook behandeld zou willen worden.

23. Wat is je grootste tekortkoming?

Ik kan ontzettend moeilijk nee zeggen tegen dingen, waardoor ik mezelf vaak inplan met allerlei activiteiten terwijl het eigenlijk niet past en ik achteraf mensen toch teleur moet stellen.

24. Welke karaktertrek irriteert je bij anderen?

Als mensen stoer doen. Daar kan ik zo niet tegen, daar knap ik direct op af. Ik vind het veel fijner als mensen lekker zichzelf zijn, gek doen, en zich niks aantrekken van wat andere mensen denken.

25. Wat ligt er op je nachtkastje?

Een nachtlamp, een dagboekje en op het moment het boek The boy, the mole, the fox and the horse, dat ik nu aan het lezen ben.

26. Wat is je het dierbaarst?

Mijn moeder en mijn twee beste vriendinnen die ik al heb sinds groep 3.

27. Aan welke plek bewaar je de fijnste herinnering?

Aan het stadje Pai in Thailand. Dat ligt in het midden van de bergen en de rijstvelden. Ik sliep daar in een hostel in het midden van de natuur, en overdag kon ik met de scooter naar het dorpje om naar de markt te gaan en lekkere dingen te halen. Ik heb daar ontzettend van genoten! Mijn fijnste herinnering daar was een junglefeest, waar ze een open plek in de jungle helemaal hadden versierd voor een festival!

28. Welke verleiding kan je echt niet weerstaan?

Als er een zak Nibbits op tafel staat, eet ik alles makkelijk in mijn eentje op. 

29. Waar zou je het liefst willen wonen?

Ik zou een deel van mijn leven graag willen reizen en in het buitenland wonen, maar uiteindelijk zou ik weer in Nederland willen belanden. Mijn eigen huisje in Leiden lijkt me erg leuk, of ik zou in Zutphen willen wonen waar wat meer natuur is. Mijn opa en oma hadden daar een vakantiehuisje, dus het voelt al een beetje als thuis.

30. Welk woord of zin gebruik je vaak?

Ik zeg de laatste tijd heel vaak ‘hoppatee’ of ‘hatseflats’. Ik weet ook niet precies waarom, maar het is op wonderbaarlijk veel dingen van toepassing.

31. Wanneer was je het gelukkigst?

Ik was erg gelukkig in Pai, zoals ik al verteld heb. Daarnaast was ik erg gelukkig tijdens mijn tussenjaar toen ik in Nederland was en aan het sparen was voor een volgende reis. Ik werkte toen dus net in het LAM, en daarnaast werkte ik bij de Ekoplaza. In mijn vrije tijd maakte ik veel muziek en schreef ik aan het script voor een fictie podcast (waar ik nog steeds mee bezig ben). Veel van mijn vrienden hadden ook een tussenjaar, dus daar sprak ik veel mee af. Dit klinkt allemaal heel alledaags, maar ik had het overal erg naar mijn zin en genoot ontzettend van de vrijheid die ik toen had.

32. Wat was het meest memorabele moment in je leven?

Ik was een keer op de vleugel aan het spelen op Amsterdam centraal. Ik keek natuurlijk alleen maar naar mijn handen en was heel geconcentreerd (want als andere mensen het kunnen horen vind ik dat stiekem best wel spannend). Toen ik klaar was keek ik op en stond er opeens een hele crowd van mensen om mee heen die applaudisseerden en me aan het filmen waren. Ik had echt geeeen idee! Dat was heel overweldigend, maar het voelde wel heel goed! Ik heb het altijd onthouden.

33. Wat was het meest pijnlijke moment?

Toen ik per ongeluk de trein naar Utrecht centraal in plaats van Amsterdam centraal had genomen, waardoor ik mijn trein naar Berlijn miste. Zoooo dom voelde ik me toen! Mijn vriendinnen zaten er wel al allemaal in, maar gelukkig heb ik met mijn warhoofd nog een latere trein kunnen pakken!

34. Waar zie je tegenop?

Ik zie erg op tegen het feit dat de rest van dit schooljaar alle vakken voor mij nog steeds online zullen zijn. Ik merk dat ik niet gemaakt ben voor stilzitten achter een laptop en dat ik erg de sociale contacten mis die je normaal gesproken hebt tijdens college.

35. Wat vind je het prettigste moment van de dag?

De namiddag, zodra je klaar bent met werk of college en even vrij bent en lekker wat voor jezelf kan doen met een theetje en wat chocola.

36. Wat is het laatste dat je doet voor het slapen?

Ik schrijf tegenwoordig weer in een dagboek, dus dat doe ik dan even. Daarna lees ik nog even in het boek waar ik op dat moment mee bezig ben.

37. Wat heb je liever een hard of een zacht kussen?

Een zacht kussen, waar je lekker in kan wegzinken.

38. Wat doe je het eerst als je wakker wordt?

Mijn badjas aantrekken en thee zetten.

39. Welk LAM-kunstwerk zou je als cadeau willen geven en aan wie?

Ik zou graag “Met mekaar” van Klaas Gubbels aan Maartje willen geven. Maartje heeft namelijk heeelemaal niks met Gubbels. Ze vindt het een veel te simpel concept voor hoeveel zijn theepotten worden geprezen. We hebben daar nu zo vaak discussies over gehad dat ik haar eigenlijk gewoon een Gubbels wil geven!

40. Welk LAM-kunstwerk zou je jezelf cadeau doen en waar zou je het plaatsen?

Ik zou mezelf graag In vino veritas van Nick van Woert geven. In het begin vond ik dit kunstwerk moeilijk te begrijpen, maar hoe langer ik hem bestudeerde en hoe meer gesprekken ik er met mensen over had, hoe meer ik hem begon te waarderen. Nu staat hij in mijn top 3 van favoriete kunstwerken uit het LAM! Ik kan me helemaal verliezen in de kleurrijke constructies en bijzondere objecten die in het werk te vinden zijn. In mijn nieuwe kamer heb ik nog één hoekje over. Daar wilde ik eigenlijk een leuk kleedje en een bankje neerzetten, maar In vino veritas zou daar ook heel goed passen. Het okergeel zou zelfs matchen bij de kleuren in mijn kamer!

Laatste nieuws

Aanwinst – Yael Laroes

Het fotokunstwerk van Yael Laroes kreeg afgelopen zomer via Jouw Kunst in het LAM een…

read more
De bonbon van Merel

Merel, collectiemanger van het LAM museum, vliegt uit. Op 15 januari is haar laatste dag.…

read more
LAM museum open vanaf 10 februari

Vanaf woensdag 10 februari hopen we je weer met open armen te ontvangen. Online en…

read more
Laat me je doodle zien en ik zeg je wie je bent

Ken je dat? Tijdens een telefoongesprek, les, vergadering of tijdens het dagdromen, krabbel je onbewust…

read more
Kunst op je wandelroute – Kim Habers

Een architectonisch hoogstandje is het: dwars door het museum loopt een openbaar voetpad met zicht…

read more
The Viewphone
Wegens succes verlengd: De Kijktelefoon

In december was De Kijktelefoon voor even terug. Hij werd in de zak van Sinterklaas…

read more
Sietske van Zanten is genomineerd voor de VIVA400 2020
Ontmoet ons team: Sietske

We vuurden 39 vragen van schrijver Marcel Proust (1871-1922) en een beetje van onszelf op…

read more
Van Bas Jan Ader tot Thomas Zipp – Dit zijn de kunstenaars van het LAM alfabet

Welke kunstenaars hebben jullie in de collectie? Waar vind ik de tekstbordjes, waar staan de…

read more
Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren