skip to Main Content
Beschrijving: Het LAM
Fotograaf: LAM

En de winnaar is …

Samen met 8 andere architectonische parels streden we om de RAP award, de Rijnlandse Architectuur Prijs. Op woensdagavond 9 oktober 2019 werd de winnaar bekend gemaakt.

En de winnaar is …

Naturalis! Het vernieuwde instituut en museum in Leiden kreeg vanwege zijn internationale allure de juryprijs. Natuurlijk hadden we de prijs graag zelf mee naar huis genomen. Maar verliezen van zo’n bijzonder en indrukwekkend gebouw is nooit erg.

Nucleus Building in Leiden won de Publieksprijs.

Heel hartelijk gefeliciteerd winnaars!

Dit moet je ervaren

Natuurlijk zijn wij ook zonder prijs apetrots op ons gebouw. Kom het vooral zelf ervaren en let dan eens op deze elementen:

  • Etalage. Ooit een museum met een etalage gezien? Wij niet. Het LAM heeft een etalage waar je op je gemak kunt voorproeven van de kunst;
  • Openbaar. Dwars door het gebouw loopt een openbaar voetpad. Zo voelt het museum een beetje van ons allemaal;
  • Handgemaakt. Kijk vooral eens naar onze gevel. Als je goed kijkt, kun je duimdrukken ontdekken. Alle bakstenen werden namelijk met de hand gemaakt. Doordat de bakstenen in vorm en kleur verschillen, heeft het gebouw een natuurlijke uitstraling, passend bij het fraaie landgoed;
  • Kleur. De kleuren van de bakstenen zijn gebaseerd op de herfstbladeren van het landgoed. Vooral in het najaar, als de bladeren roodbruin kleuren, vorm het gebouw een prachtig plaatje met de natuur;
  • Transparant. Wie aan de ene kant van het gebouw staat, kan dwars door het gebouw kijken en de bomen zien aan de andere kant. De vier pilaren die het gebouw dragen, lijken met hun kurkachtige buitenkant op bomen. Het gebouw is een ode aan de bomen;
  • Daglicht. Overal in het LAM stroomt daglicht binnen. Ze veranderen steeds de belichting van de kunstwerken, ze veranderen jouw blik. Het maakt het gebouw spannend, maar ook aangenaam. Daglicht geeft je als bezoeker energie. Precies wat we voor ogen hebben met de kunst;
  • Zwevend. Een deel van het LAM zweeft, slechts gesteund op vier pilaren en gigantische glasplaten. Het oogt natuurlijk, maar wat een werk en wat een berekeningen zitten hier achter!;
  • Dijk. Het gebouw is in en op een historische dijk gebouwd. Soms ben je onder de grond, soms zweef je tussen de boomtoppen;
  • Thuis. Het mooiste compliment dat we van jullie krijgen is dat het gebouw als een thuis voelt. De natuurlijke materialen, de zachte kleuren en het vele daglicht; hier voel je je op je gemak.

Het gebouw is ontworpen door Arie Korbee van KVDK Architecten.

 

Laatste nieuws

Back To Top
Het LAM gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we na aparte toestemming cookies en scripts van Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en Google om social media integratie op onze websites mogelijk te maken. Als je wilt aanpassen welke cookies en scripts we mogen gebruiken, kunt je hiernaast/hieronder uw instellingen wijzigen.
Annuleren