Lang leve de lente. Zeker in de bollenstreek, de ‘tuin’ van ons museum. De bollenvelden kleuren afwisselend geel, paars en rood. Kijken is goed, ruiken nog beter. Wat een explosie van bloemgeuren!
En dan gaat Keukenhof ook nog voor even open.
Tulpen in het LAM
Als foodart museum hebben we niet direct iets met tulpen te maken, hoeveel we er ook van genieten als we van of naar kantoor reizen. Toch vind je ze wel degelijk in het museum. Neem de installatie van Yinka Shonibare. Een bijna 8 meter lange tafel, vol met exotische gerechten, champagne en rode wijn die over de glazen klotst. Het kan niet op.
Zie je die prachtige zilveren vaas? Precies, mét tulpen!
Om hebberig van te worden
In de 17de eeuw betaalden mensen een fortuin voor een bijzondere tulp. Een tulp kon duurder zijn dan een grachtenpand. Mensen maakten enorme winsten én gigantische verliezen.
Kijk eens naar dit schilderij uit het Frans Hals Museum in Haarlem. Kunstenaar Jan Brueghel (II) neemt de tulpenhandelaars en -verzamelaars flink op de hak door ze af te beelden als dolle apen.
Zie je bijvoorbeeld de aap hier rechts? Hij plast op de tulpen.
Aha, zo zit het
Je raadt het al: die tulpen van Yinka Shonibare passen perfect tussen de peperdure dranken en exotische gerechten. Dat vrolijke bosje bloemen blijkt minstens zo exorbitant als al die andere luxe items op en onder de tafel.